Nieuwsblog

Op deze pagina vind u interessante artikelen met allerhande informatie over uw huisdier. Heeft u na het lezen van een artikel een vraag? Stel ons deze via het contactformulier. Wij staan u graag te woord.  
09-12-2015: Konijnensterfte in Nederland door mogelijk nieuwe virusvariant RHD/VHD
rabbit-08

De Universiteit Utrecht waarschuwt voor een zeer besmettelijk en dodelijk konijnenvirus dat door Nederland waart. De afgelopen tijd zijn er bij het Diergeneeskundig Centrum van de universiteit meldingen binnengekomen uit onder meer Nijmegen, Groningen en Utrecht. Het is niet bekend hoeveel konijnen door de ziekte dood zijn gegaan.

Onderzoekers die autopsie hebben verricht, denken dat de konijnen zijn gestorven aan het RHD-virus (Rabbit Hemorrhagic Disease).

De konijnen die met het virus zijn besmet, sterven meestal binnen 48 uur. Soms zijn de dieren benauwd of hebben ze bloedingen, maar meestal is er voorafgaand aan de dood niets geks te zien.

Omdat tussen de onderzochte konijnen ook konijnen zitten die ingeënt zijn tegen RHD is er mogelijk een nieuwe variant van het virus in het spel. Dit word op dit moment nog onderzocht, de uitslag van dit onderzoek word volgende week verwacht. Dit betekend dat op dit moment het inenten tegen RHD mogelijk geen zin heeft tegen de sterfteuitbraak van dit moment.

virus

Hygiëne is van groot belang

Het Diergeneeskundig Centrum roept eigenaren van konijnen op om zeer hygiënisch te werk te gaan. Het virus verplaatst zich makkelijk, ook via kleding, water, voedsel, urine en hokken.

“Als je vermoedt dat ergens wilde konijnen zijn, bijvoorbeeld op een speelveld voor kinderen, zorg er dan voor dat je eerst andere schoenen aantrekt voor je naar je eigen konijn gaat. Was ook goed je handen, want op het gras kan urine zitten van wilde konijnen die het virus bij zich dragen.”

Ook word aangeraden om geen verse groenten uit eigen tuin te geven, of vers gras, omdat dit mogelijk besmet is met het virus.

Dierenartsen moeten zieke konijnen die naar hun praktijk worden gebracht direct in quarantaine plaatsen. Een kamer waar een konijn met het RHD-virus is geweest moet grondig worden gedesinfecteerd.

09-12-2015: Een nieuwe pup
Een nieuwe pup! Heel erg leuk natuurlijk, maar er moet ook rekening worden gehouden met onder andere wormen, vlooien en teken. In dit artikel vind u hierover wat meer uitleg. Mocht u hierna nog meer willen weten over bijvoorbeeld de verschillende producten die verkrijgbaar zijn, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

puppy

Wormen

De meest voorkomende wormen bij de hond/pup zijn spoelwormen en lintwormen. De middelen die u bij de dierenarts kunt krijgen zijn vaak middelen met een breedspectrum, dit wil zeggen dat het middel tegen meerdere soorten wormen werkt. Vaak zijn het middelen waarmee u alle belangrijke wormen die uw dier kan krijgen, ineens aanpakt.

Vanaf wanneer ontwormen?

Ontwormen doet u vanaf 2 weken leeftijd. De reden dat dit bij puppies zo vroeg wordt gedaan, is omdat de puppies vaak al besmet zijn met wormen als ze nog niet eens zijn geboren! Spoelwormlarven nestelen zich bij volwassen honden vaak o.a. in de spieren. Eenmaal ingenesteld gaan ze over in een soort rustfase. Op het moment dat de teef drachtig is, worden de spoelwormlarven weer actief en besmetten de pups via de placenta. Op het moment dat de pups worden geboren, gaan de larven die zich in de pups bevinden rondtrekken in het lichaam. Op een leeftijd van 2-3 weken zijn er volwassen spoelwormen aanwezig in de darmen van de pups. Deze volwassen wormen scheiden eitjes uit die via de ontlasting naar buiten komen. Door contact met deze eitjes op bijvoorbeeld hondenuitlaatplaatsen, het bos of zand in een zandbak kunnen er weer andere dieren en mensen worden besmet.

Pups kunnen ook opnieuw besmet worden door de teef via de melk, daarom is het belangrijk om ook de teef te ontwormen. Dit kunt u doen 10 dagen na het werpen en 5 weken na het werpen. Het ontwormingsschema voor een puppy ziet er als volgt uit: 2, 4, 6, 8, 10, 12 weken daarna maandelijks tot een leeftijd van 6 maanden. Hierna is 4x per jaar vaak voldoende. In sommige gevallen is vaker ontwormen nodig bijvoorbeeld als uw hond regelmatig rauw vlees eet of regelmatig op drukke uitlaatveldjes komt.

Lintwormen

Lintwormen worden overgebracht door nog een vervelende parasiet namelijk: de vlo. De larve van de vlo wordt besmet met een lintworm, vervolgens gaat de vlo als deze volwassen is op de hond zitten. De hond krijgt jeuk en bijt op de plaatsen waar het jeukt. Op deze manier kunnen ze een vlo binnenkrijgen, eenmaal in het lichaam van de hond, komt de lintwormlarve vrij. Deze wordt in het maagdarmkanaal volwassen en gaat hier eitjes produceren. Bij lintwormen zitten er meerdere eitjes in een soort zakje. Dit heet een geleding (proglottide). Soms kun je deze zien in de ontlasting ze doen denken aan ‘rijstkorrels’. Het is dus belangrijk om op het moment dat het dier vlooien heeft, deze ook te ontwormen!

Preventie/behandeling van wormen

Wat belangrijk is ter preventie en behandeling van een worminfectie:

 • Juiste dosering en op het juiste moment ontwormen.
 • Herhalen wanneer nodig.
 • Hygiëne (denk hierbij aan ontlasting verwijderen, ruimte waarin de dier(en) zich bevinden regelmatig goed schoonmaken etc.).

Vlooien

Dit zijn vervelende uitwendige parasieten die op de huid van de pup/hond leeft. Vlooien veroorzaken o.a. stress, jeuk en vaak ook wondjes. Ook als er geen vlooien te zien zijn op het dier, is het toch verstandig om deze te behandelen, voorkomen is tenslotte beter dan genezen. U voorkomt op deze manier gekmakende jeuk bij uw dier en u voorkomt een vlooienplaag in huis. Bij vlooien zit slechts 1% op het dier en 99% in de omgeving. Bij het behandelen van vlooien is de omgeving aanpakken dus ook erg belangrijk. Voor het behandelen van de dieren zelf bestaan er pipetjes, tabletjes, sprays en banden. Aan de hand van het gewicht en de leeftijd word gekeken welk(e) middel(en) voor uw pup geschikt is. De omgeving moet worden behandeld met een omgevingsspray (niet gebruiken op het dier zelf!). Hoe vaak u de behandeling moet herhalen staat altijd vermeld op de bus.

Hoe vaak behandelen?

De meeste middelen zijn een maand werkzaam. Het is dus verstandig elke maand uw pup te behandelen tegen vlooien (tenzij anders wordt vermeld op de verpakking of door de dierenarts/paraveterinair).

Preventie/behandeling van vlooien

Wat belangrijk is ter preventie en behandeling van een vlooieninfestatie:

 • Juiste dosering en op het juiste moment toedienen.
 • Herhalen wanneer nodig.
 • Bij een vlooieninfestatie alle aanwezige dieren behandelen.
 • Bij een vlooieninfestatie omgeving behandelen met omgevingsspray.

Teken

Tevens is het belangrijk om uw pup te behandelen tegen teken. Teken zijn bloedzuigende parasieten die voornamelijk in hoog gras, struiken en bomen te vinden zijn. Teken kunnen tijdens het bloedzuigen ziektes overbrengen zoals de ziekte van Lyme (deze ziekteverwekker is een bacterie). Hiervoor moet de teek ongeveer tussen de 24 en 48 uur aangehecht op het dier zitten. Er zijn verschillende producten tegen teken zoals pipetten, tabletten, banden en sprays. Welke middelen geschikt zijn voor uw dier ligt aan het gewicht en de leeftijd van het dier. Veel middelen zijn werkzaam tegen zowel teken als vlooien. Ook voor de tekenmiddelen geldt vaak dat deze elke maand gegeven kan worden (tenzij anders wordt vermeld op de verpakking of door de dierenarts/paraveterinair).

Preventie/behandeling van teken

Wat belangrijk is ter preventie en behandeling van teken:

 • Juiste dosering en op het juiste moment toedienen.
 • Herhalen wanneer nodig.
 • Op het moment dat het dier een teek heeft, deze verwijderen met een tekentang/haak.
 • Geen alcohol gebruiken totdat de teek is verwijderd, deze kan dan namelijk alsnog de eventuele ziektes die deze bij zich draagt uitspugen.

Indien u vragen heeft na het lezen van dit artikel kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen!

04-10-2015: Fijne Dierendag!
dierendag
25-09-2015: Gratis gezondheidscontrole voor cavia's en konijnen bij Kinderboerderij de Oude Hofstede
Heb je wel eens zelf naar het hartje van je cavia of konijn geluisterd? Dat kan op zaterdag 3 oktober van 9:00 tot 16:00 bij Kinderboerderij de Oude Hofstede in Ede. Ter gelegenheid van werelddierendag geeft het team van ParapetCare gratis gezondheidscontroles aan kinderen met hun eigen cavia of konijn! kittenAndWasp Zaterdag 3 oktober is er een groots evenement bij Kinderboerderij de Oude Hofstede in Ede. De geitjes krijgen ontbijtjes, er is een eendenhoedster en nog veel meer. Parapetcare zal op deze dag aanwezig zijn en geeft gratis gezondheidschecks aan konijnen en cavia’s. Kinderen kunnen meeluisteren naar het hartje van hun huisdier en kunnen vragen stellen aan het kundige team van ParapetCare. Ook kunnen wij kleine behandelingen uitvoeren zoals bijvoorbeeld het knippen van de nagels van het dier. Kom allemaal 3 oktober naar Kinderboerderij de Oude Hofstede voor een leuke dag!
11-08-2015: Het wespenseizoen is weer begonnen!
Eind augustus, begin september: Het wespenseizoen. Deze insecten vallen ons lastig tijdens een barbecue in de tuin, een drankje op een terras of wanneer u buiten een ijsje eet. U kunt gestoken worden, met een pijnlijke zwelling van het getroffen lichaamsdeel tot gevolg. Wij als mens maken daarom regelmatig een gek dansje om aan een wesp te ontkomen. kittenAndWasp Voor uw huisdier is een wesp, bij of ander insect heel interessant. Vooral katten jagen graag achter de uitdagend rondvliegende beesten aan. Maar ook een nieuwsgierige hond zou er graag eens aan snuffelen. Huisdieren kunnen net als mensen gevoelig of zelfs allergisch zijn voor de steek van een bij of wesp. Ook bij uw kat of hond kan dit ernstige zwellingen opleveren. Deze zwelling trekt vaak zonder behandeling weer weg, maar een steek in de bek of luchtpijp van uw huisdier kan erg gevaarlijk zijn. Een allergische reactie bouwt zich meestal langzaam op wordt vaak erger als een dier ooit eerder gestoken is. Op den duur kan de reactie zo heftig zijn dat uw dier in shock raakt. Dit kan dodelijk zijn! Als de zwelling heftig is of zich op een gevaarlijke plaats bevind is het erg verstandig om naar uw dierenarts te gaan. Deze kan uw dier dan iets geven tegen de allergische reactie.

Wat kunt u doen bij een insectensteek bij uw huisdier:

 • Controleer de plaats van de steek, mogelijk is de angel nog aanwezig. Verwijder deze met bijvoorbeeld een pincet of naald. Let hierbij wel op dat u niet in de gifzakjes van de angel knijpt, anders komt er meer gif in de wond.
 
 • Koel de plek van de steek met een doekje met koud water en een scheutje azijn. Dit helpt tegen de zwelling, maar ook tegen de pijn.
 
 • Neem bij een heftige reactie of wanneer uw dier een slome of zieke indruk maakt altijd zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts!
kittenAndWasp
 
02-08-2015: Hondenbezitters opgelet! De ziekte van Weil geconstateerd in Slijk- Ewijk.
Wie gaat wandelen met de hond rondom strandpark Slijk-Ewijk en Watergoed in Valburg kan maar beter goed oppassen. Onlangs is door de provincie Gelderland een waarschuwing uitgegeven voor de ziekte van Weil in recreatieplassen Strandpark Slijk-Ewijk in Slijk-Ewijk en Watergoed in Valburg. swimmingdog De Ziekte van Weil wordt veroorzaakt door de bacterie Leptospira Interrogans uit de groep Spirocheten. De ziekte van Weil noemen we dan ook wel Leptospirose. Leptospirose is een ziekte die met name bij honden voorkomt maar ook mensen en andere dieren kan besmetten. De ziekte verspreidt zich voornamelijk via de urine van bruine ratten. Besmetting van uw hond kan zowel in het water als op de oever plaatsvinden en vindt plaats via direct contact met andere honden, wondjes in de huid of via de slijmvliezen.  
 • Wat zijn de symptomen van Leptospirose bij de hond?
De symptomen zijn: koorts, gewrichtspijn en moeilijk lopen, sloomheid, misselijkheid, veel drinken en plassen en eventueel bloedingen.
 • Wat gebeurt er na een besmetting met Leptospirose?
De leptospiren verspreiden zich snel via de bloedbaan. Ze nestelen zich vervolgens in de nieren waar ze zich vermenigvuldigen. Dit kan leiden tot nierfalen en aantasting van de lever. Besmette dieren kunnen lang drager blijven van de bacterie. Daarnaast wordt niet iedere hond ziek na een besmetting met Leptospirose. Met name jonge honden kunnen erg ziek worden.  
 • Wat moet u doen als u denkt dat uw hond Leptospirose heeft?
Wanneer u denkt dat uw hond Leptospirose heeft, maak dan een afspraak bij uw dierenarts. Deze kan aan de hand van een bloedonderzoek zien of de nier- en leverwaardes gestegen zijn. Er kunnen antistoffen tegen Leptospirose worden gevonden. Ook is de bacterie in urine aantoonbaar. Helaas bevat niet ieder urinemonster van een ziek dier leptospiren.
 • Wat kunt u doen tegen Leptospirose?
Het is belangrijk uw hond te vaccineren tegen Leptospirose. Dit verkleint de kans dat uw hond ziek word. Sinds iets meer dan een jaar is er een nieuw vaccin op de markt dat tegen meer stammen van Leptospirose beschermt. Dit vaccin geeft een bredere en daardoor betere bescherming tegen Leptospirose bij de hond. Wanneer uw hond nog niet eerder met het nieuwe vaccin gevaccineerd is, is het om er zeker van te zijn dat uw hond optimaal beschermd is, noodzakelijk om vier weken na de vaccinatie met het nieuwe vaccin nog een keer te vaccineren. Dit noemen we een boostervaccinatie. Hierna moet u de vaccinatie éénmaal per jaar herhalen. Er bestaan echter veel verschillende soorten leptospiren en vaccinatie biedt geen volledige bescherming tegen alle soorten. Als een hond eenmaal besmet is, is antibiotica noodzakelijk. Dit zal de infectie bestrijden. Helaas kan de schade aan de inwendige organen (met name de nieren) niet altijd kunnen worden teruggedraaid. Daarom is het van belang dat u bij verdenking van Leptospirose zo snel mogelijk contact opneemt met uw dierenarts.