Nieuwsblog

De Universiteit Utrecht waarschuwt voor een zeer besmettelijk en dodelijk konijnenvirus dat door Nederland waart. De afgelopen tijd zijn er bij het Diergeneeskundig Centrum van de universiteit meldingen binnengekomen uit onder meer Nijmegen, Groningen en Utrecht. Het is niet bekend hoeveel konijnen door de ziekte dood zijn gegaan.
Onderzoekers die autopsie hebben verricht, denken dat de konijnen zijn gestorven aan het RHD-virus (Rabbit Hemorrhagic Disease).
De konijnen die met het virus zijn besmet, sterven meestal binnen 48 uur. Soms zijn de dieren benauwd of hebben ze bloedingen, maar meestal is er voorafgaand aan de dood niets geks te zien.
Omdat tussen de onderzochte konijnen ook konijnen zitten die ingeënt zijn tegen RHD is er mogelijk een nieuwe variant van het virus in het spel. Dit word op dit moment nog onderzocht, de uitslag van dit onderzoek word volgende week verwacht. Dit betekend dat op dit moment het inenten tegen RHD mogelijk geen zin heeft tegen de sterfteuitbraak van dit moment.
Hygiëne is van groot belang
Het Diergeneeskundig Centrum roept eigenaren van konijnen op om zeer hygiënisch te werk te gaan. Het virus verplaatst zich makkelijk, ook via kleding, water, voedsel, urine en hokken.
“Als je vermoedt dat ergens wilde konijnen zijn, bijvoorbeeld op een speelveld voor kinderen, zorg er dan voor dat je eerst andere schoenen aantrekt voor je naar je eigen konijn gaat. Was ook goed je handen, want op het gras kan urine zitten van wilde konijnen die het virus bij zich dragen.”
Ook word aangeraden om geen verse groenten uit eigen tuin te geven, of vers gras, omdat dit mogelijk besmet is met het virus.
Dierenartsen moeten zieke konijnen die naar hun praktijk worden gebracht direct in quarantaine plaatsen. Een kamer waar een konijn met het RHD-virus is geweest moet grondig worden gedesinfecteerd.
Wormen
De meest voorkomende wormen bij de hond/pup zijn spoelwormen en lintwormen. De middelen die u bij de dierenarts kunt krijgen zijn vaak middelen met een breedspectrum, dit wil zeggen dat het middel tegen meerdere soorten wormen werkt. Vaak zijn het middelen waarmee u alle belangrijke wormen die uw dier kan krijgen, ineens aanpakt.
Vanaf wanneer ontwormen?
Ontwormen doet u vanaf 2 weken leeftijd. De reden dat dit bij puppies zo vroeg wordt gedaan, is omdat de puppies vaak al besmet zijn met wormen als ze nog niet eens zijn geboren! Spoelwormlarven nestelen zich bij volwassen honden vaak o.a. in de spieren. Eenmaal ingenesteld gaan ze over in een soort rustfase. Op het moment dat de teef drachtig is, worden de spoelwormlarven weer actief en besmetten de pups via de placenta. Op het moment dat de pups worden geboren, gaan de larven die zich in de pups bevinden rondtrekken in het lichaam. Op een leeftijd van 2-3 weken zijn er volwassen spoelwormen aanwezig in de darmen van de pups. Deze volwassen wormen scheiden eitjes uit die via de ontlasting naar buiten komen. Door contact met deze eitjes op bijvoorbeeld hondenuitlaatplaatsen, het bos of zand in een zandbak kunnen er weer andere dieren en mensen worden besmet.
Pups kunnen ook opnieuw besmet worden door de teef via de melk, daarom is het belangrijk om ook de teef te ontwormen. Dit kunt u doen 10 dagen na het werpen en 5 weken na het werpen. Het ontwormingsschema voor een puppy ziet er als volgt uit: 2, 4, 6, 8, 10, 12 weken daarna maandelijks tot een leeftijd van 6 maanden. Hierna is 4x per jaar vaak voldoende. In sommige gevallen is vaker ontwormen nodig bijvoorbeeld als uw hond regelmatig rauw vlees eet of regelmatig op drukke uitlaatveldjes komt.
Lintwormen
Lintwormen worden overgebracht door nog een vervelende parasiet namelijk: de vlo. De larve van de vlo wordt besmet met een lintworm, vervolgens gaat de vlo als deze volwassen is op de hond zitten. De hond krijgt jeuk en bijt op de plaatsen waar het jeukt. Op deze manier kunnen ze een vlo binnenkrijgen, eenmaal in het lichaam van de hond, komt de lintwormlarve vrij. Deze wordt in het maagdarmkanaal volwassen en gaat hier eitjes produceren. Bij lintwormen zitten er meerdere eitjes in een soort zakje. Dit heet een geleding (proglottide). Soms kun je deze zien in de ontlasting ze doen denken aan ‘rijstkorrels’. Het is dus belangrijk om op het moment dat het dier vlooien heeft, deze ook te ontwormen!
Preventie/behandeling van wormen
Wat belangrijk is ter preventie en behandeling van een worminfectie:
- Juiste dosering en op het juiste moment ontwormen.
- Herhalen wanneer nodig.
- Hygiëne (denk hierbij aan ontlasting verwijderen, ruimte waarin de dier(en) zich bevinden regelmatig goed schoonmaken etc.).
Vlooien
Dit zijn vervelende uitwendige parasieten die op de huid van de pup/hond leeft. Vlooien veroorzaken o.a. stress, jeuk en vaak ook wondjes. Ook als er geen vlooien te zien zijn op het dier, is het toch verstandig om deze te behandelen, voorkomen is tenslotte beter dan genezen. U voorkomt op deze manier gekmakende jeuk bij uw dier en u voorkomt een vlooienplaag in huis. Bij vlooien zit slechts 1% op het dier en 99% in de omgeving. Bij het behandelen van vlooien is de omgeving aanpakken dus ook erg belangrijk. Voor het behandelen van de dieren zelf bestaan er pipetjes, tabletjes, sprays en banden. Aan de hand van het gewicht en de leeftijd word gekeken welk(e) middel(en) voor uw pup geschikt is. De omgeving moet worden behandeld met een omgevingsspray (niet gebruiken op het dier zelf!). Hoe vaak u de behandeling moet herhalen staat altijd vermeld op de bus.
Hoe vaak behandelen?
De meeste middelen zijn een maand werkzaam. Het is dus verstandig elke maand uw pup te behandelen tegen vlooien (tenzij anders wordt vermeld op de verpakking of door de dierenarts/paraveterinair).
Preventie/behandeling van vlooien
Wat belangrijk is ter preventie en behandeling van een vlooieninfestatie:
- Juiste dosering en op het juiste moment toedienen.
- Herhalen wanneer nodig.
- Bij een vlooieninfestatie alle aanwezige dieren behandelen.
- Bij een vlooieninfestatie omgeving behandelen met omgevingsspray.
Teken
Tevens is het belangrijk om uw pup te behandelen tegen teken. Teken zijn bloedzuigende parasieten die voornamelijk in hoog gras, struiken en bomen te vinden zijn. Teken kunnen tijdens het bloedzuigen ziektes overbrengen zoals de ziekte van Lyme (deze ziekteverwekker is een bacterie). Hiervoor moet de teek ongeveer tussen de 24 en 48 uur aangehecht op het dier zitten. Er zijn verschillende producten tegen teken zoals pipetten, tabletten, banden en sprays. Welke middelen geschikt zijn voor uw dier ligt aan het gewicht en de leeftijd van het dier. Veel middelen zijn werkzaam tegen zowel teken als vlooien. Ook voor de tekenmiddelen geldt vaak dat deze elke maand gegeven kan worden (tenzij anders wordt vermeld op de verpakking of door de dierenarts/paraveterinair).
Preventie/behandeling van teken
Wat belangrijk is ter preventie en behandeling van teken:
- Juiste dosering en op het juiste moment toedienen.
- Herhalen wanneer nodig.
- Op het moment dat het dier een teek heeft, deze verwijderen met een tekentang/haak.
- Geen alcohol gebruiken totdat de teek is verwijderd, deze kan dan namelijk alsnog de eventuele ziektes die deze bij zich draagt uitspugen.
Indien u vragen heeft na het lezen van dit artikel kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen!


Wat kunt u doen bij een insectensteek bij uw huisdier:
- Controleer de plaats van de steek, mogelijk is de angel nog aanwezig. Verwijder deze met bijvoorbeeld een pincet of naald. Let hierbij wel op dat u niet in de gifzakjes van de angel knijpt, anders komt er meer gif in de wond.
- Koel de plek van de steek met een doekje met koud water en een scheutje azijn. Dit helpt tegen de zwelling, maar ook tegen de pijn.
- Neem bij een heftige reactie of wanneer uw dier een slome of zieke indruk maakt altijd zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts!


- Wat zijn de symptomen van Leptospirose bij de hond?
- Wat gebeurt er na een besmetting met Leptospirose?
- Wat moet u doen als u denkt dat uw hond Leptospirose heeft?
- Wat kunt u doen tegen Leptospirose?